Bouwval of nieuwbouw kopen in het buitenland?

Waar moet je rekening mee houden

Bouwval of nieuwbouw?

Vaak krijgen we de vraag wat het beste is om te doen; een bouwval kopen (en opknappen) of toch maar kant-en-klaar nieuwbouw kopen? Eigenlijk is dat te persoonlijk. De een is handig en vindt dat leuk om te doen. De ander wil geheel ontzorgd worden.

Normen en waarden

Houd in het buitenland in ieder geval rekening met andere normen en waarden dan in Nederland. Als je zelf wilt verbouwen dan loop je vaak tegen de gekste dingen aan. Van waterleiding naast de meterkast tot aardverschuivingen waardoor het zwembad schuin komt te staan.

We hebben al aardig wat verhalen gehoord. Koop je een bouwval? Zorg dan dat de basis in ieder geval goed genoeg is, want als je daar aan moet gaan sleutelen is vaak het einde zoek.

Nieuwbouw of bouwval kopen in buitenland

Financiering van bouwval of nieuwbouw

Qua financiering is het in beide gevallen ook zaak om de voorbereiding zo grondig en snel mogelijk te doen. Bij bouwvallen willen geldverstrekkers nog wel eens twijfelen aan de courantheid en bij nieuwbouw weten ze de waarde (na verbouwing) vaak moeilijk in te schatten.

Wij adviseren bij bestaande bouw eigenlijk altijd om een bouwkundig rapport op te laten stellen door een specialist. Het liefst eentje uit de buurt, omdat die ook vaak op de hoogte is van de lokale toestanden.

Nieuwbouw kopen in het buitenland
Bouwval buitenaf in het buitenland

Verschillen bij bouwval of nieuwbouw

Verder zijn er nog een paar belangrijke verschillen. We zetten ze even op een rijtje:

  1. Prijs: Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen duurder dan bestaande bouw, vanwege de hogere bouwkosten en de vraag naar moderne voorzieningen en technologieën.
  2. Kwaliteit: Nieuwbouwwoningen worden gebouwd volgens de nieuwste bouwvoorschriften en technieken, waardoor ze over het algemeen van betere kwaliteit zijn dan bestaande bouw. Bestaande bouw kan echter vaak charmanter zijn door zijn historische karakter.
  3. Locatie: Nieuwbouwwijken worden vaak aan de rand van de stad gebouwd, terwijl bestaande bouw zich vaak in het centrum of in historische wijken bevindt. De locatie kan invloed hebben op de bereikbaarheid, voorzieningen en levensstijl.
  4. Onderhoud: Nieuwbouwwoningen vereisen over het algemeen minder onderhoud dan bestaande bouw, omdat alles nieuw is en vaak gedekt wordt door garanties. Bestaande bouw kan echter meer karakter hebben en renovatiemogelijkheden bieden.
  5. Voorzieningen: Nieuwbouwwoningen worden vaak ontwikkeld met moderne voorzieningen en faciliteiten, zoals zwembaden, sportscholen en gemeenschappelijke ruimtes. Bestaande bouw kan daarentegen minder voorzieningen hebben, maar wel een authentieke sfeer bieden.

 

Dezelfde gebreken bij bestaande bouw:

Verder kom je vaak dezelfde gebreken tegen als je bestaande bouw koopt:

  1. Slechte isolatie: in veel (warme) landen wordt er vaak onvoldoende aandacht besteed aan isolatie, waardoor woningen in de zomer te warm worden en in de winter te koud.
  2. Gebrek aan ventilatie: veel woningen hebben onvoldoende ventilatie, wat kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming.
  3. Slecht geplaatste ramen en deuren: als ramen en deuren niet op de juiste plek geplaatst worden, kan dit leiden tot slechte lichtinval en ventilatie in de woning.
  4. Onvoldoende dakisolatie: veel woningen hebben geen goede dakisolatie, waardoor er veel warmte verloren gaat in de winter en de woning te warm wordt in de zomer.
  5. Onjuiste afwatering: als de afwatering rondom de woning niet goed is aangelegd, kan dit leiden tot vochtproblemen en schade aan de fundering.
  6. Slechte afwerking: soms worden woningen opgeleverd met slordige afwerking, zoals scheve muren, losse tegels of slecht afgewerkte kozijnen. Dit kan zorgen voor esthetische problemen en verminderde duurzaamheid van de woning

Om verschillende reden kan je in sommige landen te maken krijgen met verzakkingen van de woning (bijv.aardbevingen, aardverschuiving of overstromingen). Kijk dus ook goed naar de geografisch ligging.

Nieuwbouwproject in het buitenland
Problemen met de aannemer in het buitenland

Welke mogelijke problemen bij nieuwbouw

  1. Vertraging in de oplevering: Nieuwbouwprojecten kunnen te maken krijgen met vertragingen in de bouw, waardoor de oplevering van de woning later plaatsvindt dan gepland.
  2. Gebreken en opleveringspunten: Bij de oplevering van de woning kunnen gebreken en opleveringspunten worden geconstateerd die nog moeten worden opgelost door de aannemer.
  3. Onverwachte kosten: Tijdens de bouw of na de oplevering kunnen onverwachte kosten ontstaan, bijvoorbeeld door extra werkzaamheden of veranderingen in de bouwplannen.
  4. Bouwkundige problemen: Nieuwbouwwoningen kunnen te maken krijgen met bouwkundige problemen, zoals lekkages, scheuren in muren of problemen met de isolatie.
  5. Problemen met de aannemer: Het kan voorkomen dat er conflicten ontstaan tussen de koper en de aannemer, bijvoorbeeld over de kwaliteit van het geleverde werk of de naleving van gemaakte afspraken.
  6. Veranderingen in de omgeving: Na de oplevering van de woning kunnen veranderingen in de omgeving plaatsvinden die invloed hebben op de waarde en het woongenot van de woning, zoals de bouw van nieuwe woningen of infrastructuur.
  7. En niet in de laatste plaats de financiering: Nieuwbouw is vaak wat moeilijker te financieren. Hoe meer in het beginstadium, hoe moeilijker het is.

Energielabel

In veel landen gaat men het energielabel ook steeds serieuzer nemen of is het al verplicht. Hierdoor kan je te maken krijgen met het verplicht verbouwen tot een bepaald minimaal energielabel, zodat bij een volgende verkoop er in ieder geval een energielabel aanwezig is. En hoe beter de score, hoe makkelijker de woning verkocht kan worden. Wellicht ook nog tegen een betere prijs.

We willen natuurlijk geen negatief verhaal afsteken. Het kopen van een tweede woning in het buitenland moet een feestje zijn. En meestal is dat ook zo. Maar het is wel belangrijk om al deze factoren goed af te wegen en te bepalen wat het beste past bij uw wensen en behoeften.

Ook een goede voorbereiding is het halve werk. Je kan het geld tenslotte maar één keer uitgeven…

Energielabel